Leren uitspreken van waardering, meningen en irritaties.

Januari; begin van het roeiseizoen. Ik werd gevraagd een heren-8 te helpen met de ploegvorming. De ploeg was in december gevormd en de eerste weken waren best goed verlopen. Maar gezien de potentie van de groep wilden ze dit seizoen graag alles eruit halen. Om te beginnen met het vormen van een écht team van deze groep.

Resultaten teamscan

Na een eerste gesprek met de hoofdcoach van de ploeg nam ik een vragenlijst af bij de roeiers. Op basis van de resultaten van deze vragenlijst stelde ik een teamscan op, die de sterke en minder sterke kanten van de dynamiek in de ploeg laat zien. Uit de teamscan bleek dat het vertrouwen van de roeiers in het collectief behoorlijk hoog was. Qua duidelijkheid ten aanzien van doelen, rollen en teamwaarden viel nog winst te behalen, maar de coaches waren hier volop mee bezig. De ploeg scoorde niet al te hoog op de relatie (met name de mate waarin ze elkaar op persoonlijk vlak goed kenden en de mate waarin ze zich door elkaar gewaardeerd voelden). Verder gebeurde het uitspreken van hun mening en het onderling uitspreken van irritaties nog onvoldoende.

Dat laatste was niet verwonderlijk, want uit de teamscan bleek ook dat de meerderheid van de ploeg gevoelig en empathisch was, de neiging had harmonie in de ploeg voorop te stellen en confrontaties uit de weg te gaan.

Doelen van de teamworkshop

Met de coaches bepaalde ik de doelen voor de workshop. De coaches gaven aan dat ze zelf uit de voeten konden met het ‘elkaar op persoonlijk vlak leren kennen’. Graag wilden ze dat ik zou focussen op de onderwerpen ‘waardering’, ‘uitspreken van je mening’ en ‘feedback geven’.

Uit ervaring weet ik je het beste gewoon maar kunt gaan oefenen met het uitspreken van waardering, je mening en feedback. Dat is het meest krachtig. Zo leren sporters hoe ze dit kunnen doen, dat het kan opluchten om te zeggen wat je vindt en het is heel prettig om complimenten te ontvangen en te weten hoe anderen erin zitten. Dit alles neemt direct ruis, irritaties en onzekerheid weg. Dit is dan ook precies wat we in deze bijeenkomst hebben gedaan.

Afsluiting van de teamworkshop

Om de workshop positief en met veel energie af te sluiten, liet ik de roeiers allemaal een vel papier op elkaars rug plakken. De opdracht was om bij iedereen iets op de rug te schrijven; iets dat ze waarderen aan elkaar in deze ploeg. Dus niet ‘je hebt toffe sneakers’, maar bijvoorbeeld ‘je brengt een positieve vibe in de ploeg’. Dit verliep enigszins chaotisch (‘heb ik jou nou al gehad?’) en er ontstond een heel vrolijke sfeer. Nadat ze bij iedereen iets hadden opgeschreven, mochten het papier van hun rug halen hun eigen complimenten lezen. Dit was uiteraard erg leuk en bij sommigen leverden dit nog wat nieuwe inzichten op over hoe de ploeg hen zag. Wat nog mooi was om te zien: de ploeg bleef daarna met elkaar in gesprek. Niemand greep direct zijn jas om er tussen uit te knijpen.

Lange termijn impact

Ik check altijd na een paar weken nog even in bij de hoofdcoach van een team waarmee ik heb gewerkt. Zo ook bij deze ploeg. De coach stuurde mij de volgende mail:

Hoi Marjolein,

Het gaat erg goed. Grote en kleine frustraties worden makkelijker benoemd en in de groep besproken. De sfeer al een stuk relaxter. Het blijft dat iedereen nog wel wat terughoudend is met kritiek op elkaar, maar dat verbetert wel heel erg. We moedigen dit dan als coaches ook echt aan en hebben ze proberen uit te leggen hoe dit dan het best gedaan kan worden. Enorm bedankt!

 

Wil je eens met me overleggen om te bekijken wat ik voor jouw team kan betekenen? Neem hier contact op.