Perfect/10

Surfen als metafoor voor een team waarin het goed loopt.

Tijdens en na mijn studie heb ik een aantal zomers gesurft, zowel Zuid-Frankrijk als in Australië. Een heel gave sport, ook best uitdagend. Als het lukt om met de juiste timing op de plank te gaan staan en een golf te pakken, geeft dat een geweldig gevoel.

Over Perfect/10

De ultieme prestatie neerzetten, dat noemen ze in het surfen ook wel een Perfect10. Dat is allesbehalve gemakkelijk, want een perfecte ‘ride’ is van zoveel dingen afhankelijk. Maar als het dan allemaal klopt, valt alles op zijn plek en dat voelt geweldig.

Dit kan je een op een vertalen naar samenwerken in een team. Als alles klopt in het team, is het genieten. Voor het team, en voor jou als coach. Dan lijkt alles vanzelf te gaan. De samenwerking en de communicatie verlopen goed, het team vormt een eenheid en iedereen heeft plezier. De basis om je team optimaal te laten presteren.

Met Perfect/10 help ik coaches het beste uit hun sportteam te halen. Door te focussen op het vormen van een eenheid en een effectieve communicatie en samenwerking. Mijn doel is ervoor zorgen dat alles klopt, zodat jij, en je team volop kunnen gaan ‘genieten van de ride’.

Over Marjolein

Kampioen, en toch verloren

In de periode waarin ik heb gebasketbald, heb ik ondervonden hoe belangrijk een goede dynamiek is in een team. Ik begon laat met de sport, toen ik 18 was. Ik bleek aanleg te hebben en stroomde snel door naar hogere teams. Op een gegeven moment werd ik gevraagd bij een team in een hogere divisie te komen spelen. En team met individueel echt heel goede speelsters. Die uitdaging ging ik graag aan. We werden dat seizoen kampioen. Maar het was mijn minst leuke seizoen.

In dit team was iedereen namelijk erg gericht op zichzelf. Op het veld wisten we elkaar allemaal goed te vinden, maar buiten het veld waren we als los zand. Ik wist niet zoveel van mijn teamgenoten, en zij wisten ook maar weinig van mij. Iedereen was nogal kritisch op elkaar. Waardering werd niet zoveel uitgesproken. Er werd vooral negatief gereageerd als iemand een fout maakte. Feedback naar elkaar was meestal niet erg constructief.

Ik voelde me dus totaal niet op mijn gemak. Was echt bang om fouten te maken, en vermeed dan ook zoveel mogelijk risico’s op het veld. Vrijuit spelen, dat lukte me niet meer. Ook in de kleedkamer, onderweg naar wedstrijden en tijdens teambesprekingen hield ik me op de achtergrond. Dan zei ik tenminste niets verkeerd. Ik kreeg minder plezier in het basketbal. Na het seizoen ben ik vertrokken.

Eigenlijk had het hele team hier last van. We presteerden als team dus heel goed, maar het niet op een leuke manier. Er hing gewoon niet echt een leuke sfeer en het vertrouwen in het team nam steeds verder af. Het lukte onze coach niet om dit om te draaien. En er had nog meer ingezeten. Want ik kwam als speler onvoldoende uit de verf, en met mij nog een paar anderen. Er was bepaald geen sprake van synergie.

Maak van je team een geoliede machine

Door verschillende opleidingen op het gebied van teamcoaching en vooral door met heel veel teams in sport en bedrijfsleven gewerkt te hebben, weet ik nu, jaren later, dat het niet zo hoeft te gaan. Ja, het is logisch dat een team niet direct een eenheid vormt, omdat teamleden nu eenmaal van elkaar verschillen. Maar je kunt wel aan de slag met de dynamiek in de groep.

Hierdoor gaan je spelers elkaar beter begrijpen, elkaar op een positieve manier aanspreken, zich meer inzetten voor het teambelang, neemt onduidelijkheid af en groeit het geloof in het collectief. Ze beleven meer plezier, trainen met meer positieve energie en werken veel beter samen. Wat uiteindelijk leidt tot betere, meer stabiele teamprestaties.

Wil jij dit ook voor jouw team? Maak een afspraak, zodat we samen kunnen bespreken op welke manier ik jullie kan helpen.

Boeken door Marjolein

Synergie

Dit praktische boek geeft je als trainer-coach niet alleen inzicht in de dynamiek binnen je team, maar ook alle handvatten om in elke fase van het seizoen te werken aan de samenwerking en communicatie tussen je sporters. Dankzij de praktische tips, effectieve werkvormen en doelgerichte opdrachten creëer je meer energie in je team, meer plezier en nog betere teamprestaties. Kortom: synergie.

CHAOS

Teams die zich continu kunnen aanpassen aan veranderende situaties presteren het best. Maar hoe ontwikkel je zo’n ‘zelfregulerend team’? Dat begint met het creëren van chaos. Vervolgens train je de vier vaardigheden analyseren, interpreteren, oplossen en interacteren bij je team, volgens de methode MasterTeam, beschreven in dit boek. Een praktische opzet met 25 werkvormen en voorbeelden uit de praktijk.

Zelfregulatie in de sportpraktijk

Dit boek beschrijft de didactische methode ZIPcoach, waarmee je als trainer-coach tijdens trainingen de zelfregulatievaardigheden bij je sporters traint. Hierdoor leren je sporters de trainingstijd efficiënter te benutten, met als gevolg: meer plezier en een snellere ontwikkeling. Een praktisch boek met in elk hoofdstuk praktijkvoorbeelden van coaches die het gebruik van ZIPcoach illustreren.