Hoe loopt jouw team er bij tijdens wedstrijden? Wat stralen je spelers uit?
Zekerheid, zelfvertrouwen, kom-maar-op-als-je-durft?
Of ogen ze onzeker?

Je tegenstander pikt dit feilloos op. Als jouw team uitstraalt: ‘wij zijn hier de baas’, doet dat ongemerkt toch iets met de meeste tegenstanders. Het imponeert. Met als gevolg dat ze minder goed gefocust zijn, voor veilige opties kiezen en het sneller zullen opgeven.

Straalt de onzekerheid eraf: dan denkt ruikt diezelfde tegenstander zijn kans. ‘Ha, die kunnen we hebben!’ Dit maakt dat ze er vol voor gaan en voor je het weet, kijk je tegen een achterstand aan.

Ik zie het vaak bij teams die laag in de ranking staan. Ze mogen spelen tegen een top-3 team en aan hun uitstraling kan je al zien dat ze er weinig vertrouwen in hebben. Zonde! Want de wedstrijd is nog niet eens begonnen en ze staan bij wijze van spreken al met 1-0 achter.

Ook tijdens wedstrijden is het interessant eens naar de lichaamstaal van de teams te kijken. Heeft een team momentum te pakken, dan stralen de teamleden vertrouwen uit. En dat maakt hun tegenstander onzeker. Maar zodra de wedstrijd kantelt, zie je ook meteen verandering in uitstraling bij beide teams. Het team dat eerst nog volg vertrouwen was, laat nu onzekerheid zien. Het team dat eerst achterstond, gelooft er ineens weer in, met bijbehorende lichaamstaal.

De kunst is natuurlijk om als team altijd een onoverwinnelijke uitstraling te hebben. Ook al voelen je spelers zich niet zeker van hun zaak of kijken ze tegen een achterstand aan, dit hoeven ze niet te laten zien natuurlijk. Want hiermee spelen ze hun tegenstander in de kaart.

Meer lezen over de Winner’s Look en hoe je hier als trainer-coach kunt beïnvloeden? Lees mijn hele blog op de site van NLcoach.