Ken je van die teams met supergoede spelers, die maar niet in staat zijn consistent goed samen te presteren? De spelers kunnen stuk voor stuk goed voetballen (of hockeyen, roeien of waterpoloën) en ze winnen heus wedstrijden, maar vooral op individuele kwaliteit. Zodra het tegenzit vallen ze als los zand uit elkaar.
Of misschien ken je wel de teams waarin pas aan het einde van het seizoen een bepaalde chemie ontstaat? Het vormen van eenheid is dan uiteindelijk wel gelukt, maar er is veel tijd overheen gegaan voordat het team op stoom kwam en ging presteren zoals je vooraf verwachtte.
“Finding good players is easy. Getting them to play as a team is another story”
Je kunt als trainer-coach nog zoveel energie steken in de technische ontwikkeling van je sporters en optimaliseren van aanval- en verdedigingstactieken, als het team niet een eenheid is, zal het nooit zo goed presteren als je mag verwachten op basis van individuele kwaliteit.
Dat zit zo: als er ‘iets’ niet goed zit in de dynamiek, zullen de teamleden -bewust of onbewust- bezig zijn met andere dingen dan een optimale samenwerking. Onbegrip, onduidelijkheid of onvrede zullen leiden frustraties, onzekerheden, gedoe. Energie gaat ongemerkt verloren, het plezier bij jou en je sporters neemt af. Deze teams presteren minder goed dan je op basis van individuele kwaliteiten zou verwachten.
Synergie als doel – prestaties zullen volgen
Terwijl het ook anders kan. Een team waarin de teamleden elkaar begrijpen, waarderen, accepteren. Waarin weinig ruis is, waarin ze elkaar durven aanspreken en elkaar beter maken. Waarin het teambelang voorop staat en vertrouwen in het collectief groot is. In deze teams ontstaat veel energie. Bij tegenslag zijn ze veerkrachtig, waardoor hun teamprestaties stabieler zijn over de tijd. Deze teams presteren beter verrassend goed. Er is sprake van synergie: 1 + 1 = 3.
Daar moet je als trainer-coach wel wat voor doen. Zo’n fijne, effectieve dynamiek ontstaat namelijk vrijwel nooit vanzelf. En dat was de reden voor mij om het boek Synergie te schrijven. Ik merkte dat trainers-coaches vaak niet goed weten waar te beginnen. Ze vinden de teamdynamiek ongrijpbaar. Ze merken wel dat ‘het’ niet optimaal loopt, maar weten er niet helemaal de vinger achter te krijgen.
Praktische tips en werkvormen
Het is mijn missie om ambitieuze sportteams in Nederland te helpen bij het ontwikkelen van een effectieve groepsdynamiek. Met het boek kunnen je als trainer-coach in kaart brengen wat de sterke en minder sterke kanten van de dynamiek in je eigen team zijn. Vervolgens gebruik je de tips en verschillende werkvormen uit het boek om aan díe aspecten te werken, waar voor jouw team de meeste winst te behalen valt. Die tips en werkvormen zijn direct toe te passen rondom je trainingen en wedstrijdbesprekingen.
Kortgezegd: dit boek moest er komen omdat er nog veel te veel tijd en energie verloren gaat in de manier waarop sportteams in Nederland samen trainen en presteren. Ik geloof erin dat het voor iedereen leuker wordt als teams (meer) gaan investeren in de teamdynamiek. De samenwerking en communicatie zullen verbeteren, waardoor alle energie gericht kan worden op samen beter worden en samen presteren.
Benieuwd naar het boek ‘Synergie’? Bestellen kan hier.
Heb je vragen over jouw team? Neem contact op, ik denk graag even met je mee.
Review van het boek ‘Synergie’:
Team chemistry is vaak iets wat ongrijpbaar is voor veel (on)ervaren coaches. In het boek beschrijft Marjolein stapsgewijs hoe een coach zijn/haar team een geoliede machine kan worden. Met voorbeelden uit de praktijk is dit boek handig voor coaches die teambelang voorop stellen.